Žlučníková dieta vhodné potraviny

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Loading...Loading...

Problémy se žlučníkem mohou člověka opravdu hodně potrápit. Bohužel se v dnešní době nevyhýbají nikomu, a i když hlavními „adepty“ jsou hlavně starší ročníky, žlučníková onemocnění se nevyhýbají ani mladším lidem. Zažít žlučníkový záchvat uprostřed noci je noční můrou, které se dá naštěstí předejít. Prvním krokem k utlumení obtíží se žlučníkem, je bezesporu dieta, a proto jsme dnešní článek s názvem žlučníková dieta vhodné potraviny zaměřili právě na stravování a vhodnější jídelníček.

Lidská továrna na žluč

Žlučník je malý, hruškovitý orgán, který bychom mohli hledat v břišní dutině vpravo pod žebry. Jeho úkolem je vytvářet žluč, která je významným činitelem při zpracování a trávení tuků. Ovšem stejně jako každý orgán v těle, i žlučník může ochořet – častými nemocemi jsou žlučníkové kameny, záněty žlučníku i žlučníkových cest, pacienti se léčí i s nádory žlučníku. V případě, že se vás týká některé z onemocnění žlučníku, je třeba začít se žlučníkovou dietou a předejít tak mnoha nepříjemným projevům – bolestem, zažívacím problémům i ztrátě energie.

Žlučníková dieta a vhodné potraviny

Onemocnění žlučníku je jasnou předzvěstí změny jídelníčku. Základem žlučníkové diety je pravidelná strava. Dopřávat byste si měli pět až šest menších porcí jídla v průběhu celého dne. Vynechat byste přitom měli jídla, která jsou nezdravá, tedy pokrmy tučné, smažené nebo i fritované a naopak zůstat u jídla vařeného, pečeného a grilovaného, ovšem jen s minimálním množstvím tuku. Přesto byste ale měli zachovat všechny složky potravy, tedy cukry, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.

V případě, že vás přepadne žlučníková kolika, jsou „pravidla hry“, respektive vašeho stravování, ještě přísnější. Kolika se projevuje krutou bolestí v pravém podžebří, ovšem je schopná se šířit i přes hrudník k zádům nebo do pravé ruky. Postižený dále pociťuje schvácenost, třesavku a horečku, vedle toho se dostavuje zvracení hořkých, nazelenalých žaludečních šťáv. Pokud by vás přepadla žlučníková kolika, nejlépe si pomůžete zahájením hladovky. Pít můžete pouze hořký čaj. Po tom, co bolest odezní (může trvat tak tři hodiny) si smíte dovolit starší rohlík nebo suchar, v dalších dnech pak opatrně jezte pouze nemastná jídla, jako jsou suchá rýže nebo vařená mrkev. Takto se postupně vypracujete až ke žlučníkové dietě.

Vhodné a nevhodné potraviny

Co konkrétně byste ale tedy měli jíst? Podívejme se na seznamy potravin, které jsou vhodné, a které byste naopak měli vynechat.

Vhodné potraviny jsou:

nízkotučné mléčné výrobky

pečivo aspoň den staré, čerstvé není vhodné

zelenina a ovoce, vhodná je hlavně kořenová zelenina, z ovoce pak jablka, banány, broskve…

nedráždivé, nepálivé koření

libové maso (kuřecí, vepřové, ryby, králičí, libová šunka..)

vývary (masové nebo zeleninové)

v menším množství olivový olej

margaríny na mazání

hroznový a bílý cukr, med

Nevhodné potraviny, po kterých se vám udělá zle:

tučné maso, ryby, uzeniny

tučné a polotučné mléčné výrobky

konzervované výrobky

pálivé koření a pikantní jídla

čerstvé pečivo

sladké nebo smažené jídlo

nadýmavá a dráždivá zelenina (luštěniny, cibule, česnek, květák, brokolice)

rajčata – můžete, ale jen bez semínek, kokos a ořechy

ovoce s drobnými semínky (jahody, ostružiny, maliny, borůvky)

majonéza, hořčice, tatarka, pálivý kečup

z tekutin vynechte kávu a alkohol, také perlivé a jemně perlivé nápoje

Ukázkový jídelníček na dva dny

Pokud byste byli rádi za nějaký tip, jak se stravovat v několika dalších dnech, zde je jídelníček na dva dny.

1. den

Snídaně: mátový čaj, starší rohlíky, kousek šunky

Svačina: čaj, ovocná přesnídávka

Oběd: netučný vývar s nudlemi, zapečené brambory s kuřecím masem, sýrem a zeleninou

Svačina: strouhaná mrkev

Večeře: rýžový nákyp s meruňkami

2. den

Snídaně: piškotová bublanina s ovocem, čaj

Svačina: ovocné želé

Oběd: zeleninová polévka, vařené hovězí, rajská omáčka, těstoviny

Svačina: strouhaná jablka

Večeře: pomazánka se sýrem a šunkou, veka, loupané rajče bez semínek

Žlučníková dieta – závěrem

Potíže se žlučníkem rozhodně nejsou něčím, po čem by kdokoli z nás toužil. V případě, že vás potkají, by samozřejmě vaše první kroky měly vést k lékaři, který pomůže najít příčinu i vhodnou léčbu. Nasazením žlučníkové diety ale nemůžete nic zkazit a ještě se postaráte o to, aby vám brzy bylo lépe.

SdíletShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0

Přečtěte si také:

Žlučníková dieta vhodné potraviny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *